riksrakspoks

Uppsala. Resor. Mat. Träning.

Nationsliv

Publicerad 2013-01-31 10:49:13 i Allmänt,

Ja ha under dom senaste månaderna vari helt rekordlite på nation. Nu va ja sen på tisda först o äta megagod sopplunch me Anna på VG (västgöta) o sen på kvällen fo ja me Sofia, Erin, Romy o en massa andra o dansa ti Snerikes (som allti ha klubb på tisdagar). Rolit att vara ute o dansa sen länge :)
 
Letade också upp utegymet som ja ha hört om me Sofia... de va ganska sorlit... tänkte nästan gå förbi nä de va så litet :D Vi lekte nu där ändå en stund hehe
Igår va ja sen o hämta Elsa från dagis o byggde tågspår i ett par timmar. Ska dit idag igen. O sen ska ja träffa Lovisa på kvällen, får se va vi hittar på.
 
Va föresten sista gången nu på Actic på moronen. Lite sorlit att ja int kan gå dit nu på över ett halvår..
 
Nu statistikuppgifter!

27/01/13

Publicerad 2013-01-27 20:24:05 i Allmänt,

Denhä söndagen börja me att fem av oss som bor i denhä korridoren hade storstädning. Tog 4 timmar att göra rent i alla hörn o lådor o skåp. Vi hitta alltmöjlit äcklit o spännande så de va kanske på tiden att man städa lite noggrannare...
 
Efter de gick ja ti gymmet fö veckans simning. Såg ut såhär idag:
Warm up: 100 m ryggsim + 100 m bröstsim
Sprint: 4 x 100 m me 60 sek vila emellan
4 x 50 m me 30 sek vila
4 x 25 m me 15 sek vila
Cooldown: 50 m ryggsim + 50 m bröstsim
= 1 km
Ja sku kunna bo i vatten, de e så härlit att simma :) Kanske sku vara en fisk i nästa liv :D
 
Förresten ha de börja två nya serier på tv 4 som ja tycker ni ska se om ni ser svensk tv, eller om dom börjar på yle 5 i nåt skede. Familjen Holstein-Gottorp som e sjukt rolig, o Mia på Grötö var Mia Skäringer bjuder in kändisar ti en sommarstuga. Titta!
 

Julgransjakt

Publicerad 2013-01-27 14:46:43 i Allmänt,

Som ja tidigare berätta så va de rekordmycke snö på Hitis denhä julen. Här e bilder från nä vi tog oss fram i en meter snö för att hitta den perfekta julgranen som Fammo hade valt ut tidigare :D
 

Spinning och årets semla

Publicerad 2013-01-26 17:13:29 i Allmänt,

Vaknade tidigt och gick på spinning. Instruktören började med: "För er som kanske har missat det så kör vi 90 min idag!". O ja hadde ju såklart missat de. Huh. Var en enda stor svettpöl efteråt.
Åt också årets första och enda fastlagsbulle/semla idag. De e just en av dom sakena som e god för att man bara äter de en gång per år. Fast här i Sverige e ju semla-säsongen från januari ti maj typ :D
 
Nu ska ja snart iväg ti Elsa o leka me legon o läsa böcker. Ha en kiva lördakväll!
 
 

Because We Can

Publicerad 2013-01-25 16:57:00 i Allmänt,

Ger ny Bon Jovi en chans, men tycker nog mycke mer om dom äldre låtarna.
 
Blir en lugn helg dehär. Ska på spinning kl 10 imoron, så ska se på film me Sofia ida, o sen ska ja jobba (barnvakta) imoron på kvällen. Men helt skönt ibland att int ha så mycke planer :) O de e typ -16 här så man vill int riktit gå ut..
 
 Ha ett trevlit veckoslut!

Kosttillskott

Publicerad 2013-01-24 17:27:02 i Allmänt,

Ska äntligen skriva dethär inlägget nu, som jag har tänkt skriva ända sen ja hörde Professor Ron Maughans föreläsning om kosttillskott på internationella idrottsnutritionskonferensen som jag var på i November.
 
Definitionen av kosttillskott är enligt Livsmedelsverket:
"Vitaminer och mineraler i koncentrerad form. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, ampuller med vätska, droppflaskor eller liknande. Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott."
 
Alla har säkert olika åsikter om kosttillskott. Min åsikt är mest att man ska behandla dem just som tillskott, inte som något man äter istället för att äta bra mat. Idrottare har högre behov av vitaminer och mineraler, men de kan oftast täckas av en mångsidig kost. Ändå är det mycket vanligt idag att man äter olika kosttillskott, jag gör det också, och därför var det skrämmande att höra om kosttillskottsindustrins brister.
 
Prof. Ron Maughan höll föreläsningen Dietary Supplements: Contamination and other quality control problems, och det var nog den föreläsningen som orsakade mest uppståndelse på konferensen. Han berättade om hur bristfällig eller oexisterande kvalitetskontrollen för kosttillskott är och hur ofta man hittar sådant som inte ska finnas där i dem.
 
Ämnen som inte hör hemma i kosttillskott men som tyvärr har hittats i tester är tungmetaller så som arsenik, bly och kadmium, avföring av gnagare, salmonella, glasskärvor och t.o.m. fingrar. FDA har hittat sibutramine (förbjudet ämne i EU och USA bl.a. som är associerat med hjärtattacker och stroke)  i viktminsningsprodukter och steroider i produkter avsedda för muskeluppbyggnad. Man har också hittat giftigt höga halter av olika ämnen, läkemedel, och norandrostenediol (dopingklassat prohormon) i kreatinprodukter samt metandienon (anabol steroid) i tre olika produkter i Storbritannien. Ingredienserna till proteinpulver är allra oftast från China eller Mexico, vilket gör det väldigt svårt att spåra produktionen. Det finns inte heller någon garanti på att produkter tillverkade inom EU har använt råvaror tillverkade inom EU. Produkter tillverkade inom Norden var aningen "renare" men enligt Maughan var det ingen garanti för "rena" produkter om de var inhemska. Skrämmande eller hur?
 
Man kan ju undra hur detta är möjligt. Maughan förklarade hur svårt det är att ta fram en ny medicin på marknaden, det handlar om en lång process med djurförsök och vetenskapliga studier som tar ungefär 10 år. MEN om du vill sälja ett nytt kosttillskott är den enda frågan du behöver ställa: "Kan jag marknadsföra detta på ett sådant sätt att någon köper det?". Där är problemet.
 
Det är en sak om en idrottare avsiktligt tar ett dopingklassat ämne och blir fast för det, men vad om han eller hon gör det i misstag eftersom ämnet inte ska finnas i den produkten och då får sin karriär förstörs plus till exempel permanenta leverskador som steroider eller hormoner kan orsaka?
Det finns inte någon riktig instans som skulle kontrollera kosttillskotten, och konsumenterna litar på att burkarna verkligen innehåller det som det står på dem att de ska innehålla.
Två oberoende sidor som utvärderar och testar olika kosttillskott är:
Consumerlab
och
Consumerreports.
 
Ett program som testar kosttillskott är Informed-Sport, som har ett märke som produkter kan få så att man kan se att den varan har genomgått testning. De fokuserar på att testa WADA (world anti-doping agency)- förbjudna substanser.
 
 
Den slutsats jag skulle dra av detta är att man helst ska få i sig alla makro- och mikronäringsämnen via mat, men om man köper kosttillskott ska man titta på var de är tillverkade och helst köpa sådana som genomgått kvalitetskontroll. Själv har jag iallafall blivit nogrannare efter dendär dagen på Bosön och tror alla som var där blev det. Det man kan tänka på när man köper kosttillskott är att det billigaste oftast inte är det bästa och att man inte ska äta något tillskott utan orsak. Jag äter omega-3 kapslar eftersom jag sällan får i mig fisk 3 gånger i veckan, kalcium-magnesium tabletter eftersom jag inte äter så mycket mjölkprodukter och för att jag får sendrag utan magnesium. Nu har jag också ätit D-vitamin denhär vintern för att man i Norden inte får i sig tillräckligt utan tillskott.
 
Hoppas ni också tyckte detta var intressant :)
Ron Maughans artikel om ämnet hittas HÄR under rubriken Supplement Contamination.
 
 

Vienna City Marathon

Publicerad 2013-01-24 10:03:17 i Allmänt,

 
O de blir tidigare än väntat. Närmare sagt i April. 12 veckor ska tydligen vara tillräcklit för att bli redo för 21 km om man sprungit 10 km förr. Spännande men skrämmande..

Magic Mike

Publicerad 2013-01-23 20:02:57 i Allmänt,

Ska snart se Magic Mike fö tredje gången inom en vecka :D Romy och Erin ska komma hit o se den, o fast ja titta den igår har ja inget emot att se den ännu en gång haha :D
 
Idag ha ja gjort ett träningsprogram ti Anniina, sprungit o städa. Int rikit annat.
 
Den sista av dom nya i denhä korridoren flytta in ida. Nu e de bara jag plus två andra kvar från förra terminen. O mycke mer flickor nu här vilket genast syns i att de e städigare :) Kommer ju själv o flytta bort snart, men de e iaf kiva att de e trevlit folk här :)

Tisdag

Publicerad 2013-01-22 13:30:55 i Allmänt,

Hejhej, skönt dehä me att vara ledig. Sov till halv 10 idag vilket e sjukt sent ti mej. Åt frukost i lugn o ro o gick sen ti gymme för dehär passet: 
Tycker de e rolit o testa lite olika pass, o iaf nu nä ja bara har typ en vecka av mitt gymmedlemskap kvar. Sen kommer de att bli mycke löpning o sånt.
 
Sjukt fint vinterväder igen, solen skiner o ja sku helst fara på nån skidutflykt me matsäck o termos o allt :) Iställe ska ja gå till vaccinationsbyrån o ta hepatit A och B vaccin. För att ja ska ti Wien, men de e tydligen annors också bra o ha, iaf om man reser mycke. Vaccinations-systeme e tydligen lite annorlunda här i Sverige. Man får bara stelkrampsvaccin i skolorna, o sen blir man int mer vaccinerad mot de. Och man vaccinerar inte alls på vårdcentraler utan på särskilda vaccinationsbyråer.. Så sköterskan på vårdcentralen som ja ringde till igår o sa att mitt stelkrampsvaccin ha gått ut o ja behöver ett nytt till undra lite va ja tala om :D
 
Ha en bra och hoppeligen solig tisdag!

20/1/2013

Publicerad 2013-01-20 13:54:25 i Allmänt,

Efter att ja ätit frukost idag fick ja den fantastiska iden att ja ska ti gymme o göra en triathlon me HCT-sträckorna. föratt få lite tider ja kan jämföra o så. Tänkte att dehä bli ju kul!... haha.. Vet int hur ja tänkte.. Genast nä ja sen satt där på cykeln kom ja på att de e ju sjukt jobbit.. men ja hadde bestämt mej så kunde ju int göra annat. Ja flytta simningen ti sist, för när man gör allt på gymme e de int så praktist att börja me de..
 
Nojaa, cyklingen gick överraskande bra. 10 km på 16:22 min, men sen nä ja sku springa kändes benen som bly o de va så sjukt jobbit. 3 km kändes som 30.. tog 18:44 min... långsamt alltså. Får börja springa mera nu. O sen tog ja mej ner ti bassängen o simma 300 m väldit långsamt. Vet int hur långsamt då ja tryckte på fel knapp på min klocka.. -.-
 
Men känslan efteråt va ju härli :) O ja sku ha kunna somna i bastun.
Nu ska ja städa o tvätta byke o allt de som ja ha skjutit upp denhä veckan. Så skönt att int behöva plugga varje ledig minut nu :) O de e sjukt fint solit vinterväder ute så ja ska ta en promenad me Sofia snart också.
 
Fredagen va förresten sjukt roli! Sofia hadde ordna överraskningsfest ti mej o Mimma. Hon hadde samla en massa folk hem ti sitt rum, o skicka Mimma ti mej o dricka vin före vi båda sku gå ti Sofia o hämta henne o sen gå vidare nånstans... Men så nä vi kom ti Sofia va alla där o skrev surprise ti oss :D O vi fick en fin plansch också som ja måst visa sen. De va egentligen fest föratt fira att vi me Mimma nu äntligen e kandin (om ja klara ekonomitenterna..), o sen också lite avskedsfest till Mimma när hon int mera kommer att vara här. Ja har inga bilder från kvällen, men sätter hit sen om ja får några från Mimma eller Sofia :)
 
Igår sov ja sen bort alla mina univelat o titta bara på filmer. Såg äntligen Magic Mike också :D Najs.
 
Ha de så bra!
 

Tillbaka!

Publicerad 2013-01-18 16:05:54 i Allmänt,

Tillbaka i den normala världen där man hinner äta, träna, sova och se vänner. Skönt. Ekonomistyrningstentan gick bättre än ja trodde, får se va läraren tycker. Och tentan i personal och ekonomi-kursen har ja ingen aning om, men orkar inte nu tänka på det, ser väl inom ett par veckor hur det gick. Har ännu lite av en hemtenta om äldre o problematik kring mat kvar o skriva här nu, men de känns nästan roligt att skriva på den nu nä ekonomin e över :D
 
Och på kvällen blir de fest! Fast få se hur ja orkar hållas vaken :D Helt utmattad både fysiskt och psykiskt av denhär veckan. Vaknade mitt på natten också och hade en massa kalkyler snurrande i huvve. Dom enorma mängder koffein ja levt på kan inte heller vara bra.. :P
 
Kommer äntligen o ha tid o blogga lite också. Så bilder säkert under helgen nu. För det enda ja ha planera nu för kommande vecka är att göra INGENTING och träna (13 dagar kvar av mitt medlemskap på Actic.. :/).
 
Ha en fantastisk fredag!
 

3 kvar

Publicerad 2013-01-16 12:46:51 i Allmänt,

En av denhä veckans 4 tenter e nu över. Tyvärr va de den som ja ren vet att ja ska skriva pånytt om en månad. Men 3 kvar. På fredag kl 13 har ja sen ett liv igen!
 

2013

Publicerad 2013-01-12 15:18:05 i Allmänt,

Tillbaka i Uppis nu o 6 dagar tills ja ska skriva tenter i Ekonomistyrning och Personalekonomi.. Så hinner inte göra annat än räkna olika budgetar nu i en vecka... MEN sen om ja klarar dom så e de äntligen gjort. Där e motivationen. 
 
Jullovet va härlit o ja sku ha kunna stanna hemma ännu en mycke längre tid. Julen på Hitis va såklart mysig som alltid, dehä åre me rekordmycke snö. Men hann också me alltmöljlit annat som nyår i Åbo o så hann ja se alla trevliga :) Och skidade 4 gånger också :)
 
Ska ladda upp lite bilder i nåt skede, men nu måst ja fortsätta räkna..
 
Puss på er!

Pekka Koskela

Publicerad 2013-01-08 08:40:05 i Allmänt,

Har alltid av nån okänd orsak vari lite fascinerad av hastighetsåkning på skridskor (pikaluistelu), o nu efter ha läst dagens hesari e ja de ännu mera:
 

"Pekka Koskela on 188-senttinen ja 88-kiloinen voimapesä. Hän tekee yhdellä jalalla 12 sarjan syväkyykkyjä, kun tangossa on painoa on 175 kiloa.

Keho, välineet ja jää joutuvat lujille, kun Koskela runttaa 500 tai 1 000 metrin kisaan. Hän on ampaissut satasen aikaan 9,49, kun 9,6:lla alkava noteeraus on kova.

Koskelalla on pitkät jalat ja siksi isot välitykset lähdössä. Hänen voimantuottonsa on niin suuri, että luistimet ja jää joutuvat lähdössä äärimmäisen lujille. Sama toistuu kurveissa. Kun mies päästelee suorilla, huippuvauhti on noin 67 kilometriä tunnissa."

 

Galet.

Om

Min profilbild

Emma

25 år. Kostvetare/ dietist. Uppsala.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela