riksrakspoks

Uppsala. Resor. Mat. Träning.

Fysisk inaktivitet

Publicerad 2012-03-05 10:40:04 i Allmänt,

I likhet med att äta, tänka och sova utgör fysisk aktivitet en ständigt återkommande del av vardagen, även om vårt nuvarande sätt att utöva fysisk aktivitet skiljer sig från tidigare generationers. Vardagen för våra förfäder dominerades av inhämtning av mat och bränsle, vilket var fysiskt krävande. Under dessa levnadsvillkor, där fysisk återhämtning mellan strapatserna var nödvändig utvecklade vi troligtvis en stark genetisk läggning att vila närhelst möjligt.


I och med den industriella revolutionen startade en process som medförde att maskiner övertog uppgifter som varit fysiskt krävande, och vår rutinmässiga energiförbrukning reducerades. Exempel på maskinernas intåg var att uppvärmningen av bostäder började ske mer eller mindre automatiskt. Transport genom cykling och promenad ersattes av bilar, hissar och rulltrappor. Telefoner installerades för bekväm kommunikation. Tv:n blev vår nya avkopplings-, informations- och underhållningskälla.

 

Kort sagt, antalet faktorer som underlättat vår fysiska vardagsbörda är omfattande. Om man dessutom betänker hastigheten på maskinernas intåg verkar det rimligt att påstå följande: instinkten att vila är starkare än instinkten att röra sig (barn undantagna). Idag är det snarast så att fysisk aktivitet, speciellt motion, mest utövas via medvetet val (jag vill behålla hälsan), inte genom påtvingad nödvändighet (maten är slut) eller instinkt (det är så roligt).


Den troligtvis intressantaste jämförelsen i sammanhanget är en studie av Amish-folket i USA och Kanada. Utmärkande för dem är deras avståndstagande från användning av elektricitet och förbränningsmotorer. Vardagssysslorna utförs istället på traditionellt vis, dvs. muskelkraft, vilket innebär att Amish-folket kan utgöra en lämplig jämförelsegrupp. Männen (80 procent arbetade med jordbruk) promenerade ca 20 000 steg per dag; utom på söndagen då stegmängden halverades, vilket gav en genomsnittlig stegvolym på 18 200 steg per dag. För kvinnorna låg stegnivån på 14 500 steg per dag. Noterbart var att samtliga vuxna kom upp i rekommendationen 30 minuter av måttligt intensiv fysisk aktivitet per dag. Trots en kost som är relativ rik på fett med ett högt energiintag överlag var prevalensen av fetma betydligt lägre (0 procent av männen och 9 procent av kvinnorna) än kringliggande ”moderna” samhällen.

 

I Sverige går kvinnor i åldern 30-60 år ca 8 500 steg per dag. Vuxna i Colorado (en av USA:s smalaste stater) går va 6 800 steg per dag. Det finns således övertygande bevis för att vi utför betydligt mindre vardagsaktivitet nu än under perioden före fetmaepidemin. Faktiskt har vi aldrig tidigare varit så stillasittande som vi är idag.

 

 

- Ur boken Fetma (A-K, Lindroos 2008)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Emma

25 år. Kostvetare/ dietist. Uppsala.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela